U posljednjih 15 dana smo imali više od 20 telefonskih poziva i razgovora sa ljudima iz oblasti sporta čiji su klubovi učestvovali na posljednjem javnom pozivu Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH objavljenom 20. 3. 2023., broj predmeta 39-000047/23, broj akta 13-1153PG-0001/23., navedeno je u otvorenom pismu Udruženja građana “Demos” upućenom brčanskoj Vladi.

Nakon objavljene preliminarne liste projekata koji su dobili podršku komisije zadužene za evaluaciju istih, uslijedilo je javno negodovanje onih koji nisu dobili finansijsku podršku iz raznih razloga, a razlozi su taksativno navedeni u preliminarnoj listi.

U javnom pozivu je pisalo da nezadovoljni učesnici javnog poziva mogu uložiti žalbu ukoliko smatraju da su oštećeni po bilo kojem osnovu, što su mnogi i uradili, ali konačnu listu odobrenih projekata pomenuto Odjeljenje nije još uvijek objavilo.

Prema nezvaničnim informacija koje smo dobili iz više izvora bliskih Vladi Brčko distrikta BiH, pojedini političari nisu zadovoljni rezultatima javnog poziva i ne žele da podrže rad ranije pomenute komisije čime ponovo potvrđuju poraz pravne države u odnosu na stranačke interese, ističu iz Demosa.

Podsjećaju da je upravo aktuelna Vlada podržala raspisivanje javnog poziva i izbor komisije koja će procjenjivati projektne prijedloge te da, ukoliko postoje nezakonitosti u radu pomenute komisije, sumnja na korupciju bilo kojeg oblika, isti trebaju prijaviti tvrdnje nadležnim organima, argumentovati navode i nadgledati rad istražnih organa koji će raditi po prijavi a ne, kako naglašavaju, blokirati dalji proces dodjele sredstava i svjesno ugrožavati opstanak sportskih klubova i organizacija koje se bave kulturom.

Paralelno sa tim procesom, smatraju da u najkraćem roku treba raspisati novi javni poziv i pružiti šansu organizacijama i klubovima koji nisu dobili sredstva da ponovo apliciraju i isprave nedostatke uočene u prvom javnom pozivu.

Na taj način će se problem uspješno riješiti, Vuk će biti sit, a Jagnjad i Prasići na broju. Pozivamo Vladu Brčko distrikta BiH da ne politizuje dodjelu sredstava po javnom pozivu i, u skladu sa principima pravne države, radi na rješavanju nagomilanih problema u sportu i kulturi Brčko distrikta BiH, unaprijedi pravne akte koji će precizirati oblast dodjele sredstava po javnim poziva sa posebnim akcentom na pravo aplikanata na dopunu dokumentacije i organizuje seminare iz oblasti projektnog menadžmenta za članove komisija kako bi što kvalitetnije procjenjivali pristigle projekte.

ug demos brčko

Takođe, apeluju da se pravilnikom uredi oblast dodjele donacija jer su one neophodne za razvoj sporta i kulture u našoj zajednici. Civilni sektor je temelj razvoja lokalne zajednice u cjelini i zato vas molimo da zajednički gradimo bolje društvo, zaključuje se u otvorenom pismu.

Brojni uspješni sportisti bez podrške grada

Brojni uspješni brčanski klubovi i sportisti nemaju finansijsku podršku grada kojeg promovišu širom BiH, regije i svijeta. O novom javnom pozivu kojim su mnogi nezadovoljni ranije je za Plural govorio Srđan Samardžić, jedan od najuspješnijih sportista Brčko distrikta i predsjednik Atletskog kluba Marathon.

Nakon skupštinske diskusije o predloženoj Strategiji razvoja sporta u Brčko distriktu BiH do 2028. godine, 26.04.2023. pitali smo šefa resornog odjeljenja brčanske Vlade, Peru Gudeljevića (HDZBiH), kako se može desiti da npr. višestruki državni odbojkaški šampion ne prođe na javnom pozivu za finansiranje projekata sportskih klubova? Takva je situacija i sa brojnim drugim uspješnim brčanskim klubovima i sportistima, o čemu je govorio i zastupnik Abdulah Iljazović (SBiH).

Nekoliko dana ranije Plural je objavio listu svih prihvaćenih i neprihvaćenih projekata i programa iz oblasti sporta i kulture na navedenom javnom pozivu sa obrazloženjem.

Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply