Prvi rebalans budžeta za 2023. godinu danas je ušao u skupštinsku proceduru. Najznačajniji transferi, subvencije i donacije planirani su za podsticaje u poljoprivredi po zahtjevima iz 2023. godine i ranijeg perioda u iznosu od 3.100.000 KM. Po prvi put se uvodi subvencija za naknadu dijela troškova goriva za realizovanu proizvodnju pod biljnim kulturama u iznosu od million KM.

Na ovaj način se izdvajaju i sredstva za subvenciju za električnu energiju u iznosu od 3 miliona KM. To će sigurno domaćinstvima pomoći da se izbore sa povećanjem cijena električne energije. Također, ovaj rebalans budžeta predviđa i povećanja plata kao odgovor na rast životnih troškova.

SINIŠA MILIĆ, PREDSJEDNIK SKUPŠTINE BRČKO DISTRIKTA BIH (snsd)

Kada je riječ o kapitalnom budžetu, planirana je izgradnja dva vrtića u mjesnim zajednicama Srpska Varoš i Broduša, a million KM izdvojen je za rekonstrukciju Odjeljenja pedijatrije.

To nas veoma raduje, jer Pedijatrija je jedan od osnovnih dijelova Bolnice Brčko distrikta BiH, i zaista tamo trebaju biti posebni uslovi.

DAMIR BULČEVIĆ, ZASTUPNIK U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BIH (NIP)

Rebalansom budžeta biti će obezbijeđena nedostajuća sredstva do 90 hiljada KM namijenjena za nastavak izgradnje kanalizacione mreže u Suljagića Sokaku.

Ja vjerujem da bi trebalo da se radi, a još nemam neku vjeru i nadu dok ne vidim da dolaze mehanizmi i da se konkretno radi.

MEJRA ŠEČIĆ, NEZAVISNI ZASTUPNIK U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BIH

Opozicija je imala brojne primjedbe, ali i prijedloge na rebalans budžeta. Jedan od prigovora odnosio se na izgradnju igrališta kod škole u Grbavici.

Planirana su sredstva bila od 400 hiljada KM, pribavljena sva dokumentacija, ali nažalost se nije našla u rebalansu. Takođe sam predložio da se odvoje sredstva za saniranje štete nastale ovim stanjem u sportu, kako bi pomogli klubovima, i nadamo se da će do drugog čitanja biti razumijevanja te da će se ovo naći u rebalansu budžeta.

BORO RISTIĆ, ZASTUPNIK U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BIH (SP)

Na prijedlog skupštinske Komisije za budžet zakazana je javna rasprava koja će biti održana 5. jula sa početkom u 18 časova.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica FTV iz Brčkog (2024-) i urednica portala Plural.ba (2022-). Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply