Nakon što se Vlada Brčko distrikta BiH pismeno izjasnila da ne prihvata njihove zahtjeve, radnici u javnim institucijama predvođeni Sindikatom od sutra sukcesivno stupaju u generalni štrajk.

Oko 100 zaposlenih u brčanskom pravosuđu to je učinilo već prošle sedmice, a sada su to najavili i u Pododjeljenju za katastarske knjige. Oni traže linearno povećanje plata od minimalno 100 KM i rješavanje pitanja kolektivnog ugovora, dok iz Vlade nude procentualno povećanja plata od 5% ove i dodatnih 5% sljedeće godine.

Nama drugim se uskraćuje mogućnost da štrajkujemo kroz ovu instrukciju koju je donio gradonačelnik (Zijad Nišić)… Pozivamo se kao i oni na član 10 Zakona o štrajku koji kaže da se plata radniku za sudjelovanje u štrajku može umanjiti u određenom procentu u skladu sa kolektivnim ugovorom i podzakonskim aktom. Gle čuda, nijedno ni drugo ne postoji.

Igor Babić, PREDSJEDNIK SINDIKATA BRČKO DISTRIKTA BiH

Ostatak javne uprave se ne može priključiti ne zato što Sindikat nije sposoban da to učini, nego zato što vlast kupujući vrijeme preko svojih šefova odjeljenja i pododjeljenja ne želi da propiše minimalne uslove rada. Ne možete stupiti u generalni štrajk dok nemate minimalne uslove rada, ne znate šta morate izvršavati u toku generalnog štrajka.

Samir Tursunović, PREDSJEDNIK SINDIKATA U PRAVOSUĐU BD BiH
Share.

Samir Tukulj je asistent urednika portala Plural.ba (2022-), snimatelj i montažer Federalne televizije, gdje je počeo svoju medijsku karijeru 2009. godine. Ogromno iskustvo i informisanost kroz konstantno praćenje dešavanja u zemlji, regiji i svijetu.

Leave A Reply