Izjave

Sljedeće godine se obilježava 50. godišnjica Pozorišnih susreta u Brčkom. Festivala koji je prepoznatljiv i priznat i danas na regionalnom nivou. U isto vrijeme, ovaj grad nikada nije imao profesionalno pozorište. Sudeći prema najavama to bi se moglo promijeniti u narednom periodu, jer su napokon započeti ozbiljniji radovi na njegovom uspostavljanju. 

U zadnjih 10-15 godina imamo školovani kadar koji može doprinijeti formiranju profesionalnog kazališta u Brčkom. (Imamo dovoljno ljudi koji bi tu radili?) Apsolutno. Što se tiče i glumaca i producenata i redatelja i svih drugih umjetnika iz kazališne umjetnosti?

RUBINA SARAJLIĆ, PROFESIONALNA GLUMICA

Rubina Sarajlić je umjetnička direktorica Susreta pozorišta u Brčkom. Diplomirala je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli.

Razvoj djece

Jedna od onih bez koje su Brčanski teatarski susreti danas nezamislivi je producentica Sandra Ikanović Jovičić, koja je posvećena najmlađima. 

Pozorište ima, pored zabavnog karaktera, svakako i odgojnu, pedagošku stranu. Dakle, djeca koja posjećuju pozorišne predstave imaju daleko šire vidike. To je bitno za njihov sam razvoj, jer svakako kultura i obrazovanje jeste pravo djece i zapravo jedna od osnovnih stvari koja je potrebna djeci. Također, u velikim gradovima koji imaju pozorište imamo obrazovanu novu teatarsku publiku.

SANDRA IKANOVIĆ JOVIČIĆ, PRODUCENTICA

Pitanje odgoja publike jedno je od primarnih kada govorimo o pozorištu i stoga im treba omogućiti susret sa različitim vidovima ove umjetnosti.

Kamerni teatar

Prije rata u Brčkom je egzistiralo amatersko pozorište, ali njegov rad nikada nije obnovljen. Inače, priča o formiranju pozorišta u ovom gradu nije ništa novo, ali tek se ove godine nagovještavaju ozbiljne promjene, početkom radova na zgradi koja je namijenjena za kamerni teatar.

Mi smo se dogovorili da elaborat o osnutku tog kamernog teatra ili kako ćemo mu već dati ime, kazališta bude do kraja godine. U toku su radovi, tako da očekujemo da bi se na tu temu moglo ozbiljno razgovarati već u narednoj godini.

JAKOV AMIDŽIĆ, DIREKTOR INTERNACIONALNIH TEATARSKIH SURETA BRČKO

Brčko je sve ove godine jedan od rijetkih primjera grada koji organizuje prestižan regionalni teatarski festival, a nema vlastito pozorište. Publika koja prati festival sve ovo vrijeme potvrđuje da se to itekako treba mijenjati. 

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply