Prilog BDC TV

Šefovi poslaničkih klubova u Skupštini Brčko distrikta BiH dogovorili su danas na pripremnom sastanku da 33. redovna sjednica bude održana u srijedu, 23. novembra u 10:00 časova.

Na dnevnom redu naći će se izmjene zakona koje se tiču plata u javnom sektoru, kao i izmjene Zakona o porezu na dohodak. Kroz ove zakone u javnom sektoru iznos toplog obroka biti će povećan sa sadašnjih neoporezivih 5 na 8 KM.

U Zakonu o porezu na dohodak također će biti pomjerena gornja granica neoporezivog dijela toplog obroka na 10 KM, što znači da će se i u realnom sektoru moći povećavati iznosi toplog obroka do tih 10 KM koji će biti neoporeziv.

SINIŠA MILIĆ, PREDSJEDNIK SKUPŠTINE BRČKO DISTRIKTA BIH (SNSD)

Dodjela zemljišta za mezarje i groblje

U drugom čitanju naći će se Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, izmjene i dopune Zakona o JP Luka, kao i prijedlozi odluka o specijalnoj pogodbi za dodjelu zemljišta Medžlisu Islamske zajednice za mezarje i Srpskoj pravoslavnoj crkvi za groblje.

To je problem sa kojim se Islamska zajednica i Pravoslavna crkva suočavaju već duži niz godina. Na ovaj način bi ovo zemljište za formiranje mezarja i groblja bilo dodijeljeno na upravljanje ovim vjerskim organizacijama, i mislim da bi se na taj način riješio za duži niz godina problem nedostatka grobnih mjesta.

SINIŠA MILIĆ, PREDSJEDNIK SKUPŠTINE BRČKO DISTRIKTA BIH (snsd)

Skupština će također razmatrati i niz izvještaja o radu i poslovanju javnih preduzeća i drugih pravnih lica koje formira Brčko distrikt, a Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju i Nacrt zakona o zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti odloženi su za naredno zasjedanje, jer zastupnici još uvijek nisu dobili izvještaje sa nedavno održane javne rasprave.

Share.

Suada Mujdanović, zamjenica glavnog urednika portala Plural.ba, bavi se svim temama od javnog interesa s fokusom na istraživačko novinarstvo (dopisnica Javnog servisa BiH - FTV). Novinarsku karijeru počela na BDC televiziji 2019, a od 2020. do kraja 2023. godine obnašala funkciju urednice BDC video portala.

Leave A Reply