Prilog BDC TV

Šefovi poslaničkih klubova u Skupštini Brčko distrikta BiH dogovorili su danas na pripremnom sastanku da 33. redovna sjednica bude održana u srijedu, 23. novembra u 10:00 časova.

Na dnevnom redu naći će se izmjene zakona koje se tiču plata u javnom sektoru, kao i izmjene Zakona o porezu na dohodak. Kroz ove zakone u javnom sektoru iznos toplog obroka biti će povećan sa sadašnjih neoporezivih 5 na 8 KM.

U Zakonu o porezu na dohodak također će biti pomjerena gornja granica neoporezivog dijela toplog obroka na 10 KM, što znači da će se i u realnom sektoru moći povećavati iznosi toplog obroka do tih 10 KM koji će biti neoporeziv.

SINIŠA MILIĆ, PREDSJEDNIK SKUPŠTINE BRČKO DISTRIKTA BIH (SNSD)

Dodjela zemljišta za mezarje i groblje

U drugom čitanju naći će se Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, izmjene i dopune Zakona o JP Luka, kao i prijedlozi odluka o specijalnoj pogodbi za dodjelu zemljišta Medžlisu Islamske zajednice za mezarje i Srpskoj pravoslavnoj crkvi za groblje.

To je problem sa kojim se Islamska zajednica i Pravoslavna crkva suočavaju već duži niz godina. Na ovaj način bi ovo zemljište za formiranje mezarja i groblja bilo dodijeljeno na upravljanje ovim vjerskim organizacijama, i mislim da bi se na taj način riješio za duži niz godina problem nedostatka grobnih mjesta.

SINIŠA MILIĆ, PREDSJEDNIK SKUPŠTINE BRČKO DISTRIKTA BIH (snsd)

Skupština će također razmatrati i niz izvještaja o radu i poslovanju javnih preduzeća i drugih pravnih lica koje formira Brčko distrikt, a Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju i Nacrt zakona o zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti odloženi su za naredno zasjedanje, jer zastupnici još uvijek nisu dobili izvještaje sa nedavno održane javne rasprave.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica FTV iz Brčkog (2024-) i urednica portala Plural.ba (2022-). Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply