Prilog BDC TV

Na današnjoj press konferenciji predstavnici Osnovnog suda Brčko distrikta BiH predstavili su devetomjesečni Izvještaj o radu ove pravosudne institucije u 2022. godinu po svim referatima. U prva tri kvartala zaprimili su 44.700 predmeta, od čega je 44.617 riješeno, dok je neriješenih ostalo 14.376. Predsjednik Građanskog odjeljenja Dragan Tomaš ističe da su ovi rezultati znatno bolji u odnosu na 2021. godinu.

Što se tiče priliva predmeta, u ovih devet mjeseci imali smo 10.023 predmeta više u odnosu na 2021. godinu. Riješeno je 8.485 više predmeta, a neriješenih je ostalo 3.020 manje u odnosu na prvih devet mjeseci 2021. godine.

dragan tomaš, predsjednik građanskog odjeljenja

Zaključno sa 30.09. tekuće godine, Krivično-prekršajno odjeljenje riješilo je ukupno 697 krivičnih i 1.775 prekršajnih predmeta u svim fazama postupka. U prvostepenom postupku riješena su dva predmeta ratnog zločina, obje presude su bile oslobađajuće, a također pravosnažno je okončan i predmet ubistva Edina Zejćirovića.

Imali smo još jedno teško djelo, to je ubistvo koje je izvršio zaposlenik ovog Suda. Lice je osuđeno na 19 godina zatvora, saslušano je 16 svjedoka, šest vještaka i mogu da kažem da je to jedan primjer kako se tako teška krivična djela i ozbiljni predmeti sude.

nebojša savić, predsjednik krivičnog odjeljenja

Dačaj uhapšen u Rumuniji

Bivši zastupnik u Skupštini Brčko distrikta BiH Ćazim Dačaj pravosnažno je osuđen na tri godine zatvora zbog korupcije prilikom dodjele grantova.

To je bilo 19. maja 2022. godine, a već 25. maja je data Naredba za upućivanje na izdržavanje kazne. Kasnije je došlo do raspisivanja međunarodne potjernice. Obaviješteni smo od strane Interpola da je po međunarodnoj potjernici naše države lice lišeno slobode u Rumuniji i u toku je ekstradicija po skraćenom postupku.

nebojša savić

Sedmica sudske nagodbe

Također danas je najavljeno da će u periodu od 07.-18. novembra tekuće godine biti realizovana  „Sedmica sudske nagodbe” čiji je cilj rješavanje što je moguće većeg broja predmeta mirnim putem, u skraćenom postupku, koji je ekonomičniji i brži za stranke.

Pozivam sve stranke koje će biti učesnici postupaka pred ovim Sudom u razdoblju od 07.-18. novembra da iskoriste tu priliku i da pokušaju zajednički doći do rješenja koje će biti obostrano prihvatljivo.

selim karamehić, zamjenik predsjednika suda
Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica FTV iz Brčkog (2024-) i urednica portala Plural.ba (2022-). Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply