Prilog za FTV

Djeci sa poteškoćama u razvoju u Bosni i Hercegovini potrebna je mnogo veća podrška institucija i cjelokupne zajednice, jer njihovi roditelji teško mogu sami preći sve prepreke sa kojima se suočavaju. Pozitivan primjer dolazi iz Brčkog, gdje uspješno djeluje Fondacija Laila koja pruža podršku djeci sa Down sindromom.

Izabela Husić iz Brčkog majka je trogodišnje djevojčice sa Down sindromom. Kaže da nakon uspostavljene dijagnoze nikada nije posustala u borbi da svom djetetu pruži što kvalitetniji život.

Potrebno je da roditelj negdje ima smjer šta kasnije i šta dalje, kad se desi da ima dijete sa dijagnozom. Ja sam dobila stvarno potrebnu psihološku podršku i pomoć, što je meni pomoglo da se ja dobro spremim na sve što Down nosi sa sobom.

Izabela Husić, MAJKA DJEVOJČICE SA DOWN SINDROMOM

Ona je članica Fondacije Laila koju je 2015. godine osnovala porodica Mešalić. Trenutno rade na projektu „Didaktička igračka i knjiga = umanjena roditeljska briga“ i pokrenuli su donatorsku kampanju.

Mi smo sebi zadali neki cilj otprilike nešto malo više od 10.000 KM. Pokušavamo da prikupimo, a sav taj novac kada prikupimo bit će upotrijebljen za nabavku didaktičkih igračaka i knjiga, nakon čega ćemo formirati prvu Didaktoteku u Brčkom, gdje će svi oni koji rade sa djecom sa poteškoćama biti u mogućnosti da pozajme materijal.

Mirela Glibanović, KOORDINATORICA PROJEKTA FONDACIJE LAILA

Zadnje tri godine u suštini pružamo direktnu podršku djeci sa Down sindromom i njihovim roditeljima. Trenutno imamo 9 korisnika. Cilj je da uz stručne saradnike: pedagoga, psihologa, logopeda, defektologa, nastavnicu tjelesnog odgoja pružimo podršku.

Meliha Đonlić, PREDSJEDNICA FONDACIJE LAILA

Do sada je u okviru donatorske kampanje prikupljeno 6.600 KM, a svi koji žele dati svoj doprinos mogu to učiniti online putem web-stranice doniraj.ba, uplatom na žiroračun ili gotovinskom donacijom putem blagajne Fondacije Laila na adresi Islahijet 10 u Brčkom.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba (2022-), predsjednik Fondacije za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH, te saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply