Brčko [Foto: Arhiva]

Kriza unutar bošnjačke vladajuće većine na području Brčko distrikta BiH nastupila je zvanično jučer ujutro, kada je gradonačelnik Esed Kadrić, predsjednik SDA razriješio dužnosti šefa Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Nedima Hamzabegovića (SBiH) zbog, kako je naveo, jednostranog kršenja koalicionog sporazuma od strane predsjednika SBiH Zijada Nišića, zastupnika u brčanskoj Skupštini.

Prvi čovjek Distrikta Nišića vidi predvodnikom aktivnosti na njegovoj smjeni, “pravdajući svoje postupke nalogom centralne stranke u Sarajevu”. Na taj način Kadrić je potvrdio ranija pisanja medija o mogućoj prekompoziciji vlasti, o čemu se u javnosti špekulira proteklih nekoliko mjeseci.

Nadalje, u svom obavještenju o smjeni, gradonačelnik je pozvao Majazudina Vehabovića, koji je imenovan kao kadar SBiH, da nastavi vršiti mandat šefa Odjeljenja za komunalne poslove kao nestranački kadar jer, po njegovoj ocjeni, kvalitetno obavlja ovaj posao.

Nešto kasnije tog dana, Vehabović je uputio reakciju u kojoj je rezolutno odbio ponudu gradonačelnika, nazvavši je nekorektnom.

Nišić: SBiH je izmještena u opoziciju

Sinoć se javnosti obratio i Zijad Nišić koji je, između ostalog, naveo da nisu prvi kontaktirali potencijalne “političke pretendente za formiranje nove strukture u Vladi”, kao ni političke predstavnike iz reda druga dva naroda, te da nisu pravili scenario za smjenu aktuelnog gradonačelnika Kadrića. Tvrdi da su sve činjenice i moguća rješenja saopćena direktno prvom čovjeku SDA na sastanku prije nekoliko dana.

Jedno od njih je da SBiH bude van aktuelne većine što je od strane Predsjednika i dopredsjednika SBiH u Brčkom, moje malenkosti i gosp. Nedima Hamzabegovića prihvaćeno kao realna opcija.

I upravo na tu opciju se opredijelio gosp. Kadrić smijenivši člana Vlade, predstavnika SBiH.

I ono što je sigurno, tim činom je SBiH izmještena u opoziciju…

Ako se to i desi, tu ćemo ulogu bezrezervno prihvatiti. Bez ljutnje i teških riječi.

Podsjećam da procesi koji se događaju na nivou države nemaju ni lični ni lokalni karakter.

Na kraju, želimo se zahvaliti na dosadašnjoj i konkretnoj saradnji gosp. Esedu Kadriću i SDA Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na dugogodišnjoj saradnji u političkoj areni koju smo korektno i zajedno vodili.

Ne pristajemo da budemo figure neprijatelja već partneri koji bez obzira na kojoj strani bili, u vlasti ili opoziciji, sarađuju na dobrobit lokalne zajednice i svih građana.

ZIJAD NIŠIĆ

U međuvremenu je održan sastanak sa centralom SBiH. Nezavisni opozicioni zastupnik Abdulah Iljazović, koji je u Skupštinu Distrikta ušao sa liste NiP-a, postigao je dogovor o pristupanju sa predsjednikom SBiH Semirom Efendićem.

Izvor: Klix.ba

Iz SBiH su za Klix.ba kazali da dolazak Iljazovića predstavlja važno pojačanje te da se očekuje dalji rast. Za svog novog člana su istakli da je zastupnik od 2020. godine, da je jedan od najaktivnijih te da je posebno popularan među mlađom generacijom u Distriktu.

Pregovori na relaciji SBiH-SBB-NiP-SDP

Kako Plural nezvanično saznaje, pregovori oko formiranja novog probosanskog bloka između četiri stranke (SBiH-SBB-NiP-SDP) na području Brčko distrikta BiH započeli su jutros, a trebali bi se nastaviti večerašnjim proširenim sastankom, kada bi mogao biti ozvaničen konačan dogovor.

Riječ je o “četvorci” koja zajedno ima sedam mandata u Skupštini, dva više od SDA koja bi u toj situaciji bila jedina bošnjačka stranka u opoziciji. Zastupnica romske nacionalne manjine Mejra Šečić bi, prema pisanju portala Klix.ba, također trebala završiti u novoj većini.

Dešavanja u Distriktu slična su kao i na nivou Bosne i Hercegovine i to je nešto što ne čudi. Praksa je dosad pokazala da koalicije na nivou BiH ne moraju biti iste i u Brčko distriktu, ali sudeći po aktuelnoj političkoj situaciji, ovoga puta bi to moglo biti drugačije. Sve je izvjesnije da će do toga doći i ako do toga u konačnici i dođe, znat će se u sljedećih nekoliko dana.

ina pamukčić, zastupnica u skupštini brčko distrikta bih (sbb)

Kako je objavio Klix.ba, novu većinu u probosanskom bloku će podržati i srpski te hrvatski blok, a u narednim danima bi mogla uslijediti i smjena SDA-ovog gradonačelnika uz predlaganje novog.

O kandidatu za prvog čovjeka Distrikta, kao i ostalim pozicijama u raspodjeli, za sada je rano govoriti, jer je u kombinaciji više imena. Za prave poznavaoce političkih dešavanja na području Brčko distrikta BiH u proteklim godinama, ne bi bilo iznenađenje da dođe do nekih neočekivanih dogovora, tako da je sve moguće sve dok se javno ne obznani potpisan novi koalicioni sporazum.

Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply