Prilog BDC TV

Udruženje oboljelih od malignih oboljenja “Brčansko srce” počelo je sa ovomjesečnim aktivnostima s ciljem podrške ženama oboljelim od karcinoma, što mjesec oktobar i predstavlja. Na Trgu mladih upriličeno je druženje članica Udruženja sa građanima Brčko distrikta, dijeljenje letaka i vrpci, kao i upoznavanje o ovoj opakoj bolesti. 

Mi se zaista trudimo da našim raznim aktivnostima i stručnim predavanjima približimo svijest o ovoj opakoj bolesti. Mislim da smo puno toga uspjeli, a zahvaljujući projektu “Think Pink – zajedno smo jedno” omogućili smo skoro 800 pregleda pokretnim mamografom.

RAMIZA MUSIĆ, PREDSJEDNICA UDRUŽENJA “BRČANSKO SRCE”

Preventivni pregledi i rano otkriće daju apsolutnu šansu za izlječenjem. Iz tog razloga Udruženje “Brčansko srce” apeluje na sve žene da redovno vrše samopreglede te da se i na osnovu najmanje sumnje obrate ljekaru.

Doktori i naučnici kažu da ako otkrijete karcinom u ranoj fazi, oko 99% je sigurno izlječenje. Mi se trudimo svih ovih godina da ukažemo na važnost samopregleda, kao i na važnost godišnjeg pregleda dojki.

Velik broj oboljelih

Svake godine u Brčko distriktu od 30-35 žena oboli od karcinoma dojke, što predstavlja veliki broj u odnosu na ovu lokalnu zajednicu. Brčanka Halida Mešić od 2002. godine je onkološki pacijent koji se uspješno bori za svoj život.

Osjećam se dobro, borim se, hoću da živim za bolje sutra. Imam veliku podršku od svoje porodice. Preporučila bih svim ženama od 40 godina da redovno vrše preglede, jer kad se bolest otkrije na vrijeme, liječenje je uspješno. Međutim, kad se zakasni, liječenje je teže i bolno.

Akciju održanu na Trgu mladih podržali su i članovi Udruženja “Medicinar” koji su građanima mjerili krvni pritisak i nivo šećera u krvi. 

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica FTV iz Brčkog (2024-) i urednica portala Plural.ba (2022-). Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply