FK Gornji Rahić

Fudbalski klubovi sa područja Brčko distrikta: Gornji Rahić, Ilićka i Dizdaruša takmiče se u trećem po jačini ligaškom rangu u Bosni i Hercegovini. Nakon završetka prvog dijela sezone, u najboljoj situaciji se nalazi Rahić koji se bori za šampionsku titulu u Drugoj ligi FBiH – Sjever, gdje je Dizdaruša u donjem dijelu tabele, kao i Ilićka u Drugoj ligi RS – Istok.

Rahić konstantan, Dizdaruša u padu

Rahić treću sezonu zaredom, od kada se takmiči u Drugoj ligi FBiH, nastavlja sa konstantno dobrim igrama koje ga dovode do borbe za prvo mjesto. Nakon što je dvije prethodne sezone završio kao drugi, Rahić istu poziciju drži i poslije 15 odigranih kola u aktuelnoj sezoni te zaostaje samo dva boda za prvoplasiranom ekipom.

Trenutna tabela (izvor: sportsport.ba)

Dizdaruša je 13. sa 12 bodova manje od Rahića. U odnosu na prethodne dvije sezone kada je završavala kao osma (2021/22) i šesta (2020/21), ovaj klub bilježi konstantan pad u Drugoj ligi FBiH – Sjever koja broji 16 timova.

FK Dizdaruša

U prvom ovosezonskom brčanskom derbiju Rahić je upisao uvjerljivu pobjedu na svom terenu rezultatom 4:1. Sezona se nastavlja u martu 2023. godine.

Mali napredak Ilićke

Ilićka je dugogodišnji standardni član Druge lige RS – Istok gdje, u odnosu na prethodnu sezonu kada je završila na 14. mjestu, bilježi mali napredak te se nakon prvog dijela aktuelne sezone nalazi na 10. mjestu, ali samo sedam bodova od samog dna tabele (16. mjesto). Nastavak sezone također je zakazan za mart naredne godine.

Trenutna tabela (izvor: sportsport.ba)

Posljednjih godina je nerijetko bila u istom rangu takmičenja kao i najstariji brčanski klub Jedinstvo, te su imali priliku igrati gradski derbi, ali se jedan od sportskih simbola Brčkog, osnovan davne 1919. godine, više nikako ne takmiči.

FK Ilićka

Posljedica je to katastrofalnog stanja u brčanskom sportu koji se, zbog dugogodišnje neuređenosti prije svega kada je riječ o finansiranju, nalazi u nikad goroj situaciji.

Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply