Foto-ilustracija

Uposlenici Zdravstvene stanice Bijela, koja djeluje u okviru Javne zdravstvene ustanove Zdravstveni centar Brčko, zakazali su štrajk upozorenja u srijedu, koji će se organizirati svaki dan od 7:30 do 08:15h.

Imaju tri zahtjeva:

  1. Plaćanje troškova putovanja na posao i sa posla, u skladu sa pređenim kilometrima i metodologijom obračuna putnih troškova u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.
  2. Povećanje plaće za sve uposlenike od 10%.
  3. Potpisivanje kolektivnog ugovora.

Najavljuju da će, ukoliko se ne postigne sporazum do 03.03., obustaviti rad u ovoj zdravstvenoj stanici, osim za hitne preglede.

Obustava rada će trajati dok se ne udovolji našim zahtjevima. Štrajk će se provoditi u Zdravstvenoj stanici u Bijeloj. Mi, kao pokretači inicijative, pozivamo sve kolege i zaposlene u JZU ZC Brčko i institucijama Brčko distrikta, koji imaju isti problem ili nas podržavaju, da se priključe u ostvarivanju naših prava.

Dosadašnji zahtjevi nisu naišli na plodno tlo

Ova odluka donesena je na sastanku održanom prošli petak, kada se raspravljalo o materijalnim primanjima uposlenika u svjetlu značajnog poskupljenja goriva. Konstatirano je da nedostaje uposlenika i da je stavljen veliki teret i odgovornost na ovu zdravstvenu stanicu koja je udaljena od grada i Bolnice 25 km.

Svi uposlenici na posao putuju iz udaljenih mjesta, a da ne postoji organiziran javni prijevoz. Uposlenici su prinuđeni izdvajati značajan dio sredstava iz svoje plaće za dolazak i odlazak sa posla, što naša primanja čini znatno manjim u odnosu na uposlenike koji rade u mjestu stanovanja. Uposlenici nemaju priliku pregovarati s poslodavcem o svojim materijalnim pravima jer ne postoji kolektivni ugovor, a dosadašnji zahtjevi za poboljšanje materijalnog statusa nisu naišli na plodno tlo kod uprave JZU. Konstatiramo da smo prije skoro pola godina poslali Direktoru zahtjev za pokrivanje dijela troškova za putovanje na posao i sa posla.

Zaključuju da su zbog ovih i drugih nespomenutih razloga, temeljem Zakona o štrajku Brčko distrikta (članak 1, 2, 3, 4 i 5) donijeli odluku da se krene u štrajk, kako bi se izborili za svoj materijalni status, te konstatiraju da je svih 14 uposlenika koji su prisustvovali sastanku podržalo organiziranje štrajka. Izabran je i štrajkački odbor.

1
2
Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply