Od 1. decembra tekuće godine stupio je na snagu novi cjenovnik usluga odvoza smeća u Brčko distriktu, na koji je svoju saglasnost dala i Skupština prije nekoliko dana. Kao što je i najavljeno, građani Distrikta će u narednom periodu usluge odvoza smeća plaćati 9,50 KM po domaćinstvu. Pitali smo građane kako komentarišu ovo poskupljenje i koliko će to uticati na njihov kućni budžet?

Nije toliko poskupljenje, šta je ono drugo, voće, povrće, ovo što se mora. Ako je 6 KM, neka je i 10 KM, ali da bude kao što je bilo i do sada. Da redovno odvlače, da je sve u redu. E to je to. Svaka marka je veće zaduženje. I svaka marka je za čovjeka koji ima do 300-400 KM penzije ili plate. To je veliko zaduženje.

Ne voze redovno. Kod mog stana imaju dva kontejnera, kad dođu jedan ispazne, a drugi ostane pun. Pa nekad dođu po taj drugi i uvijek smeća ima oko njega. Sad sam bio u banci, provjeravao račune, već se odrazilo koliko hoćeš.

Cijene bi trebalo da budu malo manje u odnosu na ova primanja i niske plate i penzije. Ali ako poskupljuje gorivo, šta drugo i očekivati. Mada jutros gledam na televiziji da je gorivo pojeftinilo. Nije to neko veliko poskupljenje u odnosu na ove životne namjernice koliko poskupljuju. Odvoz smeća nije toliko baš problematičan.

Luda kuća, penzioner, šta da radim sa 280 KM. Ćuti, sjedi kod kuće, ako imaš šta jedi, ako nemaš moli se Bogu.

Uglavnom puni kontejneri, niko ne vozi ništa, a najavili 10 KM cijenu gore.

Ne postoji bolje Komunalno preduzeće.

Meni se to ne sviđa, zato što su neorganizovani, samo nam dangube i kilavo sve.

Pa dobro, samo nek se vozi. Što se tiče mene, samo nek se vozi, a što je 2 KM više manje… Na moj neće ništa, na ostali narod vjerovatno hoće.

Divota, neka bude 29, to nam treba. Super živimo. Pa kako neće penzioneru sa 440 KM. Dobili smo divnih 20 KM, 5% povećanja penzije pa možemo namirit. Nemam šta da vam kažem. Strašno.

Nek su poskupili, ali trebali bi za to i nešto raditi. Ovo što se radi nije u redu, pola smeća ostave u kanti. Ako ne staviš u kesu, ono što je u kanti to će i ostati… Ne dolaze redovno, smeće zna stojati po dva-tri dana dok odvezu.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica FTV iz Brčkog (2024-) i urednica portala Plural.ba (2022-). Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply