Ambasador SAD u BiH Michael Murphy tokom današnje posjete Brčko distriktu iskazao je svoju nadu da će ova lokalna zajednica nastaviti pružati pozitivan primjer saradnje za ostvarivanje zajedničkih ciljeva kroz upravljanje i unapređivanje reformi.

On je u Gradskoj vijećnici razgovarao sa čelnicima brčanske izvršne i zakonodavne vlasti iz reda sva tri konstitutivna naroda o trenutnoj situaciji u Distriktu i aktivnostima koje se provode.

Radi se o nastupnoj posjeti novog američkog ambasadora u našoj zemlji, koji je ovu funkciju preuzeo u februaru 2022. godine.

Velika pomoć u oslobađanju od mina

Murphy je danas u Brčko distriktu obišao i jednu od lokacija gdje se vrši deminiranje kroz projekat “Brčko bez mina”, istaknuvši partnerstvo sa Norveškom i Švicarskom u oslobađanju Distrikta od nagaznih mina i drugih eksplozivnih ostataka rata.

Od 1996. godine, Sjedinjene Države su BiH obezbijedile više od 128 miliona dolara za uklanjanje mina, edukaciju o opasnostima od eksplozivnih ubojitih sredstava i pomoć preživjelima.

američka ambasada u bih, twitter objava
Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply