Predviđanja zasnovana na naučnim istraživanjima kažu da će, nastavimo li proizvoditi otpad ovim tempom, do 2050. godine u okeanima biti više odbačene plastike nego živih organizama!

Ovaj problem je odavno primijećen te se u ozbiljnim državama uveliko radi na njegovom ublažavanju.

Iako je stanje u Bosni i Hercegovini u ovoj oblasti loše, ipak se dešavaju određeni pomaci koji bude nadu da će se i u našoj državi stanje popraviti, budemo li znali da prepoznamo i iskoristimo ponuđene ideje stručnjaka.

Jedna od ideja se razvila i u našem gradu, u Brčkom.

Naime, naš sugrađanin, Aleksandar Pajkanović kroz projekat “Balkaton”, finansiran od strane RCC-a (Regional Cooperation Council – RCC) obezbijedio je finansiranje izrade mašine za reciklažu plastičnih flaša od kojih se pravi filament za 3D štampače, čija primjena je jako široka, što možete da vidite i na stranici www.iksdesign.xyz

“Klub ljubitelja prirode” Brčko u saradnji sa pomenutim inovatorom u subotu sa početkom u 13 časova organizovaće prikupljanje smeća u parku kod škole, u naselju Ilićka.

Ovo je jedinstvena prilika da učestvujemo u prikupljanju smeća, posebno plastičnih flaša, koje će od otpada postati sirovina za proizvodnju filamenta za 3D štampače. Dođite da se družimo, očistimo sve i od toga napravimo bilo šta.

Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply