Nakon pojave afričke svinjske kuge na području Brčko distrikta BiH preduzete su sve mjere i radnje kako bi zaražene životinje na vrijeme bile uklonjene. U Distriktu je do sada na 19 imanja eutanazirano ukupno 355 svinja.

U ovom trenutku pratimo situaciju, dajemo sve od sebe koliko možemo da zadržimo ovu bolest pod kontrolom barem u ovom dijelu na kome se sada nalazi. Za sada nemamo novih prijavljenih slučajeva niti uzorkovanja izvan ovoga područja. Trenutno imamo dva uzorka iz Vučilovca i očekujemo rezultate u toku dana. Ako se potvrdi da su gazdinstva pozitivna potrudit ćemo se da u što kraćem roku eliminišemo ta žarišta.

STEVAN RADIĆ, ŠEF PODODJELJENJA ZA VETERINARSTVO

Pojačali smo i mjere dezinsekcije, zaprašivanje komaraca i mjere deratizacije zbog pojave glodara koji su također vektori prenošenja ove bolesti.

ZIJAD NIŠIĆ, GRADONAČELNIK BRČKO DISTRIKTA BIH

Iz Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu apeluju na sve građane da nema razloga za paniku jer, kako kažu, ova bolest se ne prenosi sa životinje na čovjeka.

Zamolio bih poljoprivredne proizvođače iz ovih ugroženih područja da ne prave nikakvu paniku jer zaista nema razloga za tako nešto. Situacija se prati svakog sata i preduzimamo sve mjere koje su u skladu sa zakonom.

MILENKO NINKOVIĆ, ŠEF ODJELJENJA ZA POLJOPRIVREDU, ŠUMARstvO I VODOPRIVREDU

Naglašeno je da će Odjeljenje u narednom periodu predložiti Vladi Distrikta da namiri kompletnu štetu svim poljoprivrednim proizvođačima kojima su životinje eutanazirane.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica FTV iz Brčkog (2024-) i urednica portala Plural.ba (2022-). Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply