Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. maja od 1993. godine kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda. Cilj obilježavanja ovog datuma jeste podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.

Neovisno i slobodno izvještavanje medija danas je važnije nego ikad, ali sloboda medija i dalje je ugrožena. Novinari i dalje rade u teškim uslovima, pod sve većim finansijskim i političkim pritiskom i nadzorom te im zbog njihovog rada prijete proizvoljne zatvorske kazne ili nasilje.

Iskusni brčanski novinar Admir Kadrić, iz Udruženja BH novinari, za Plural ističe da sloboda medija još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou, pogotovo kada je riječ o novinarima koji se bave istraživačkim temama.

Prema našoj evidenciji, u prošloj godini zabilježen je 71 napad na novinare, a u ova četiri mjeseca tekuće godine novinari su bili napadnuti 16 puta.

Jedan od problema sa kojima se susreću novinari jeste i sve češće pokretanje tužbi protiv njih zbog navodne klevete.

Udruženje BH novinari uvodi jednu novinu, a riječ je o stručnim advokatima koji će imati priliku da pregledaju “škakljive” priloge i tekstove prije objave. Smatram da će na taj način novinarima biti omogućeno da pišu slobodnije.

Među novinarima također nema dovoljno međusobne solidarnosti, s obzirom na to da često prisustvuju situacijama u kojima njihov kolega biva napadnut i fizički, a ne samo verbalno.

Nismo još došli u situaciju da u solidarnosti sa kolegom napustimo svi npr. press konferenciju ili jednostavno izađemo s tog događaja, nego vrlo često to čak i prećutimo.

Prema podacima Udruženja BH novinari, u BiH trenutno postoji više od 800 portala, a većina njih koji pišu za te portale daleko su od novinara i prave veliki problem ljudima koji se profesionalno bave ovim poslom.

Pokušavamo tu učiniti što se može, prije svega preko Vijeća za štampu koje kroz naše kodekse želi privoliti sve novinare, naročito one profesionalce da se pridržavaju Kodeksa o profesionalnom odnosu prema našem poslu odnosno prema javnosti.

Iz Udruženja BH novinari ističu da je jedino rješenje slobodnog izvještavanja novinara jača međusobna solidarnost i poštovanje profesionalnih normi odnosno Kodeksa novinarskog ponašanja i izvještavanja javnosti.

Suada Mujdanović je zamjenica glavnog urednika portala Plural.ba, bavi se svim temama od javnog interesa s fokusom na istraživačko novinarstvo (dopisnica Javnog servisa BiH - FTV). Novinarsku karijeru počela na BDC televiziji 2019, a od 2020. do kraja 2023. godine obnašala funkciju urednice BDC video portala.

Leave A Reply